O školi

O ŠKOLI

Osnovna škola u Trnovu ima dugu tradiciju koja potiče još iz doba Austro-Ugarske imperije. Prvu narodnu četvororazrednu osnovnu školu u Trnovu podigle su Austro-Ugarske vlasti još daleke 1889. godine. Šezdeset godina kasnije, odnosno 1950. godine škola je proširila svoj rad na osmorazrednu osnovnu školu, kada je izgrađen i novi, veći i funkcionalniji objekat sa osam učionica. Zbog povećanja broja učenika 1979. godine isti objekat je proširen sa još 4 učionice i fiskulturnom salom, te instalirano centralno grijanje u cijelom objektu. U toku rata 1992-1995. godine, škola je pretrpjela znatna oštećenja, koja su djelimično sanirana 1996. godine. 

JU OŠ „Sveti Sava“ Trnovo ima uspostavljeno osnovno devetogodišnje obrazovanje i vaspitanje, kao i ostale osnovne škole u Republici Srpskoj. 

Učenici, nastavnici i roditelji ove škole uzimaju učešće u projektima, koje organizuju vladine

i nevladine organizacije. Znatan broj naših učenika su članovi lokalnih sportskih društava, a

u okviru škole redovno rade učeničke sekcije i organizacije, kao što su: dramsko-recitatorska, literarna, ekološka, saobraćajna, kreativno-stvaralačka i sekcija za afirmaciju istinskih vrijednosti i muzička. 


JU OŠ „Sveti Sava“ se nalazi na teritoriji opštine Trnovo koja se ubraja u opštine sa posebnim statusom.  U sastavu škole djeluje je i područna  škola Kijevo.

Dan škole i ŠKOLSKA SLAVA

Sveti Sava, prvi srpski prosvetitelj i zaštitnik školstva

Sveti Sava (po rođenju Rastko Nemanjić) rođen je oko 1174. u deževačkom kraju na planini Goliji, a preminuo je 14. januara  (po julijanskom kalendaru) 1236. u Trnovu u Bugarskoj, pri povratku sa hodočašća u Jerusalimu.

U kneževini Srbiji 14. januara 1840. godine za školsku slavu je proglašen Savindan, praznik u spomen na velikog srpskog prosvjetitelja i zaštitnika školstva Svetog Savu, oca srpske državotvornosti, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača srpske diplomatije, književnosti, zakonodavstva, zdravstva.

Proslave

Srpska pravoslavna crkva 27. januara slavi dan svog utemeljivača, države i školstva – Svetog Save. Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao radni, ali nenastavni dan – školska slava.  Đaci i prosvjetni radnici proslavljaju Savindan svečano, uz priredbe, akademije i sječenje slavskog kolača.

Prva proslava Svetog Save kao školskog patrona održana je 1812. u Zemunu, odakle se brzo proširila u sve dijelove srpstva, a himna Svetom Savi je prvi put izvedena 1839. u Segedinu.

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava na prijedlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu 2. januara 1840. godine, odlukom Sovjeta Knjaževstva Srbskog i te godine proslavljan u Kragujevcu i Beogradu.

Značaj Svetog Save

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i prvi srpski arhiepiskop. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Vizantije 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve.

Rastko Nemanjić je u mladosti od oca dobio Zahumlje na upravu. Međutim, Rastko je pobjegao na Svetu goru i zamonašio se u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona. Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira, i tako ostao zabilježen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj gori. Sava se vratio u Srbiju, kako bi zaustavio građanski rat.

U Studenici je 1209. godine osnovao bolnicu, prvu na području srpske države.

Istovremeno se bavio prosvetiteljskim radom, nastojeći približiti svojim sunarodnicima osnove vjerske i svjetovne pouke, da bi se 1217. vratio na Svetu goru. Sava je 1219. izborio autokefalnost srpske crkve, a patrijarh ga je imenovao za prvog srpskog arhiepiskopa. Ostao je arhiepiskop sve do 1233. godine, da bi ga potom zamijenio njegov učenik Arsenije. Na povratku sa jednog od hodočašća iz Svete zemlje1236. smrt ga je zatekla u tadašnjoj bugarskoj prestonici Velikom Trnovu. Njegove mošti je u manastir Mileševu prenio njegov nećak kralj Vladislav.

Šta čini jedan narod? (Iz zavještanja Stefana Nemanje)

ZEMLJA

Narod koji nema svoju zemlju ne može se nazvati narodom.
Narod čini zemlja.
Ako hoćeš da zemlja ostane tvoja, moraš na njoj biti i ostati.
Ako narod ima majku, onda mu je majka zemlja na kojoj živi. Ona nas uvijek iznova rađa i hrani. Zemlja je vječna rodilja naroda.
Čuvajte je i ljubite. Uzmite svoju zemlju na dlanove i ne ispuštajte je nikada i ni za šta iz svojih ruku, jer ste sa tom grudom zemlje u ruci narod, a bez te grude, praznih šaka, samo skitnice među narodima.

 KRV
Kao što velika rijeka teče kroz klisure u polja, tako kroz vremena teče krv i pretače se iz naraštaja u naraštaj i iz vijeka u vijek.
šta je onda čovjek nego mali sud u kome se vječna i sveta krv prenosi s pokoljenja na pokoljenje.
Zato krv ne pripada čovjeku nego narodu. I ne lije se nikad za jednoga nego za narod. Ničiju krv ne prolivajte zato što je iz tuđega plemena ili naroda. Ali ljuto branite krv svoju jer u njoj jest krv predaka naših.

GROB
Grobovi i kosti čine narod.
Oni koji ne znaju za svoje grobove i kosti nikada neće postati narod.
A groblja su tiha seoca u kojima još uvijek borave pod zemljom naši preci.
Narod ne čine samo oni živi na zemlji, što po njoj hode i tvore, nego i svi mrtvi, svaki na broju koji u njoj počiva. Jer bez onoga pod zemljom, čedo moje milo, onoga najneznatnijeg i bezimenog, ne bi bilo ovoga na zemlji, sada znatnog i imenitog.
Naša groblja su najsvjetliji biljezi našeg naroda i najsvetiji graničnici naše domovine.

 NEBO
Svaki čovjek nad svojom glavom ima svoje nebo, i svaki narod nad sobom ima svoje nebo. Tamo im je sve što im nije na zemlji.
Gore je sve što čekamo.
I zapamti, čedo moje, da je čovjekovo tijelo na zemlji, a njegova duša vije se nebom.
Tako i tijelo naroda boravi na zemlji, a duša naroda obitava na nebu.
Samo narod koji nema dušu nema ni svoga neba.
 
 JEZIK
Čuvajte jezik kao zemlju. Riječ se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu?
Jezik je tvrđi od svakog bedema.
„Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumijevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada.“
 

CRKVA
A mi smo uzidani u svoje crkve tvrde građe, kadre da odole strašnim udarima vremena. Tu smo ispisali svoju vjeru i živopisali svoje likove u njima.
Kad se crkva pravoslavna zida
Prvo duša od greha se vida,
Pa se kadi tamjanom molitve,
Opasuje pasom uzdržanja
I svijetim pričešćem zalaže,
Tako samo i Gospod pomaže.


 RIJEČ
Narod koji nema svoje knjige i svoga pisma, svojih knjigopisaca i svojih knjigoljubaca ne može se nazvati narodom. Izgovorena riječ traje dok se izgovara, pa nestaje kao dah iz grudi koji ju je proizveo. Samo napisana riječ ostaje.
 
 SLOVO
Slovo je čudno sjeme. Pismena su najbolje zrnje sjemeno svakoga naroda. Klija sa papira poslije hiljadu godina i rascvjetava se u glas i riječ, u sliku i priču, u misao i čuvstvo, i u davne otkucaje srca.  Ono što narod ne može mačem ni plugom, može knjigom i pisalom. Dobar književnik više vrijedi nego tri ljute vojvode i tri velika grada. Knjigu niko ne može pokoriti, a mnoge zemlje i gradove sačuvala je knjiga među svojim tvrdim koricama.
 
 IME
Čuvajte srpska imena. I po njima se naš narod poznaje među drugim narodima. Imena naših otaca i matera, naše braće i sestara i naša rođena imena sveta su koliko i ova svetačka koja sada nosimo.
Ko bi nas branio da nemamo toliko Branislava? Bilje ne bi se zvalo biljem da nije Biljane. Mir nam ne bi imao ko ljubiti da nam nije Miroljuba i Miroslava. Da nam nije bilo Rastka ne bismo toliko uzrasli kao narod i opstali kao hrast udarima vremena.

VJERA
Nikada nećemo biti veći hrišćani ako manje budemo Srbi.
Svaki narod i daje nešto hrišćanstvu. A kad mu dade, hrišćanstvo više ne može da mu bude tuđe, nego njegovo. I što mu više daje, i što više od njega kroz svoju dušu prima, to ovaj narod sve više postaje hrišćanski. na nama je da u hrišćanstvu opstanemo i svoji ostanemo. U tom je smisao naše vjere.

PJESMA

I pjesma i svirka čine narod. Svaki narod ima svoj glas i svoju pesmu po kojoj se poznaje. Pesmu možeš samo čuti i osjetiti onim svojim duhovnim čestima iz kojih je i sama pesma sastavljena.
Ona je krilati duh i duša čovekova i narodna. Umjesto krila Bog je čovjeku dao pjesmu da na njoj

LETETI MOŽE kao Anđeo. Ako je išta u čovjeku anđeosko i božansko, onda je to pesma.
U pjesmi duša narodna obitava.
Telo čovjekovo zemlji teži, a duša i pjesma nebu u visine. I zapamti da je ta vazdušasta struja pjesme iz svirale najtvrđa granica naroda i države.

Više o Svetom Savi na sljedećem linku:

http://www.istorijskabiblioteka.com/art:sveti-sava